15-5-2024 | 08:38 Situatie Grindavík
The crater op 9 mei, 2024. mbl.is/Hörður Kristleifsson

14-5-2024 | 17:03 Situatie Grindavík

In het Svartsengi-gebied gaat de grondstijging in een vergelijkbaar tempo door - 13.5.2024

Bijgewerkt op 13 mei om 15:00 UTC

In het Svartsengi-gebied gaat de grondstijging door in hetzelfde tempo als eerder waargenomen.
Sinds 16 maart, toen de laatste vulkaanuitbarsting begon, heeft de grondstijging ongeveer 20 cm bereikt bij het GNSS-station in Svartsengi.

  • De kans op een nieuwe dijkdoorbraak en een nieuwe uitbarsting in de komende dagen wordt groter.
  • De meest waarschijnlijke locatie voor een nieuwe uitbarsting is de Sundhnúk-kraterrij.
  • Waarschuwingssignalen voorafgaand aan een uitbarsting kunnen erg kort zijn.

    In het Svartsengi-gebied gaat de grondstijging door in hetzelfde tempo als eerder waargenomen. Sinds 16 maart, toen de laatste vulkaanuitbarsting begon, heeft de grondstijging ongeveer 20 cm bereikt bij het GNSS-station in Svartsengi. De accumulatie van magma in het reservoir gaat door en de kans op een nieuwe dijkdoorbraak en een nieuwe uitbarsting blijft toenemen.

    Bij de eerdere dijkdoorbraken en uitbarstingen van de afgelopen maanden werd tussen de gebeurtenissen ongeveer 8 tot 13 miljoen kubieke meter magma opgeladen in het reservoir onder Svartsengi voordat het magma naar de oppervlakte migreerde richting de Sundhnúk-kraterrij. Nu heeft de hoeveelheid magma die sinds 16 maart is toegevoegd de eerder waargenomen bovengrens overschreden.

    Seismische activiteit is tussen dagen relatief stabiel. De afgelopen week werden ongeveer 50 tot 80 aardbevingen per dag geregistreerd, vooral in de gebieden tussen Stóra-Skógfell en Hagafell en ten zuiden van Þorbjörn. De meeste aardbevingen hebben magnitudes onder de 1,0, maar er zijn geïsoleerde aardbevingen met magnitudes dichtbij de 2,0 geregistreerd. De verwachting is dat de tekenen van een nieuwe uitbarsting vergelijkbaar zullen zijn met de eerder waargenomen tekenen, zoals plaatselijke seismische activiteit in en rond de dijk, snelle grondvervorming en drukveranderingen in nabijgelegen boorgaten.

    Het IJslandse Meteorologische Bureau zet zijn 24-uurs surveillance van het gebied voort. Nieuwe uitbarstende kloven zouden zich kunnen openen in het gebied tussen Stóra-Skógfell en Hagafell, en tekenen van magma die naar de oppervlakte migreren zouden waarschijnlijk lijken op de beginfasen van andere recente uitbarstingen in het gebied.
    Dit kan gebeuren zonder enige waarschuwing.
10-5-2024 | 15:48 Situatie Grindavík

Een paar trillingen bij Sundhnúksgígar na het einde van de uitbarsting

Sundhnúksgígar werd gisteravond getroffen door verschillende kleine aardbevingen; de grootste gemeten 1,4. Er zijn nog steeds geen aanwijzingen dat er een (nieuwe) uitbarsting op het punt staat uit te breken, maar de situatie wordt zoals altijd nauwlettend in de gaten gehouden.

Sundhnúksgígar op het schiereiland Reykjanes werd gisteravond, kort na 02.00 uur, getroffen door verschillende kleine aardbevingen.
Volgens informatie van het IJslandse Meteorologisch Bureau had de grootste aardbeving een magnitude van 1,4, en de meeste waren lager dan magnitude 1.

De uitbarsting bij Sundhnúksgígar, die op 16 maart begon, eindigde woensdag uiteindelijk, maar onder Svartsengi blijft het land stijgen, en er is een risico dat er op korte termijn weer een magmastroom op gang komt.
Volgens Sigríður Magnea Óskarsdóttir, expert op het gebied van natuurlijke gevaren bij het IJslandse Meteorologische Bureau, begonnen de trillingen net voor 02.00 uur in de ochtend bij Stóra Skógfell.
Er zijn nog steeds geen aanwijzingen dat er een magmastroom op het punt staat op gang te komen, maar een dergelijke mogelijkheid bestaat wel.
Het IJslandse Meteorologisch Bureau zal de situatie nauwlettend blijven volgen.


7-5-2024 | 13:30 Situatie Grindavík
Er is begonnen met de bouw van nieuwe verdedigingsmuren bij Grindavík. Er wordt gehoopt dat de nieuwe verdedigingswerken de dunvloeiende lavastroom uit de stad zullen leiden, mocht deze de oudere muren overstromen.
De nieuwe verdedigingswerken zullen parallel worden gebouwd aan de huidige wal, genummerd L12, waar lava zich in grote hoeveelheden begint op te stapelen. Op sommige plekken is de lava bij de muur hoger geworden dan de muren zelf.
"Wat we doen is ongeveer 120 meter opzij gaan en gewoon een nieuwe lijn neerleggen", zegt Jón Haukur Steingrímsson, geo-ingenieur bij Efla.
Er wordt gehoopt dat als de lavastroom zijn weg over de ene muur vindt, een andere deze muur zal 'vangen' en hem van de stad zal afleiden.



Toen eind april lava zich begon op te hopen bij de bestaande muren, was het duidelijk dat er iets moest gebeuren. Er is een limiet aan hoe lang bestaande verdedigingen kunnen worden verhoogd. "Omdat er voor elke meter die stijgt, meer breedte en meer materiaal nodig is - en dan is het misschien op een gegeven moment gemakkelijker om gewoon te verhuizen en opnieuw te beginnen", zegt Jón Haukur.
Er is grote vooruitgang geboekt en het zal niet lang meer duren voordat de nieuwe muren, tot wel zes meter hoog, klaar zullen zijn.
Bulldozers zijn nu fulltime bezig om het materiaal te verplaatsen zodat het een [nieuwe] lijn vormt.
Jón Haukur zegt dat het in totaal ongeveer twee tot drie weken zal duren om de volledige hoogte te bereiken en het werk te voltooien.

6-5-2024 | 13:22 Situatie Grindavík
De activiteit van de krater lijkt nog steeds langzaam af te nemen.
Er heeft zich binnen de grote krater een kleinere gevormd, waar nog af en toe lava uit omhoog komt.
30-4-2024 | 19:00 Situatie Grindavík

Lava vier meter hoger dan de verdedigingsmuur

De lava buiten Grindavík is op sommige plaatsen meer dan vier meter hoger dan de verdedigingswerken die ertegen zijn gebouwd.
Een verdedigingsmuur boven Grindavík verhindert dat de lava naar de stad stroomt. Er heeft zich echter veel lava opgehoopt en op één plek is het overgelopen.

RÚV – Amanda Guðrún Bjarnadóttir


Aannemers in Grindavík werken dag en nacht om de verdediging in de omgeving van de stad te versterken. De lava buiten de verdedigingswerken is op sommige plaatsen meer dan vier meter hoger dan de muren. Er bevindt zich meer dan tien miljoen kubieke meter magma in een kamer onder Svartsengi. Bij eerdere uitbarstingen kwam een magmastroom op gang toen acht tot dertien miljoen kubieke meter werd bereikt, dus de huidige hoeveelheid magma bevindt zich in het midden van dat bereik.

RÚV


Een kleine lavatong van de vulkaanuitbarsting bij Sundhnúksgíga strekt zich uit over een verdedigingsmuur net ten noorden van Grindavík.
Het stroomt vrij langzaam en tot nu toe is er geen gevaar. Steindór Óli was er gisteravond en zegt dat de lava buiten de muur stijgt en veel hoger is geworden. "Ik zou zeggen dat de plek op zijn hoogst ruim vier meter hoger is dan de bovenkant van de muur." Lovísa Mjöll Guðmundsdóttir, expert op het gebied van natuurlijke gevaren bij het IJslandse Meteorologische Bureau, zei destijds dat de ontwikkeling nauwlettend in de gaten zou worden gehouden.

Er zijn nu ook duidelijke tekenen dat het tempo van de landstijging bij Svartsengi is afgenomen, vergelijkbaar met wat er gebeurde aan de vooravond van eerdere magmastromen.
Jóhanna Malen Skúladóttir, expert op het gebied van natuurrampen bij het IJslandse Meteorologische Bureau, vertelde RÚV vanochtend dat het niet mogelijk is te zeggen wanneer [en of] een nieuwe magmastroom zou kunnen beginnen.
28-4-2024 | 19:00 Situatie Grindavík
Het is even stil geweest op deze nieuwspagina omdat er weinig verandering is in de huidige situatie.
Het volgende nieuwsbulletin geeft wat meer info.

10 miljoen kubieke meter magma

De magmakamer onder Svartsengi heeft een cruciaal punt bereikt, zegt een geofysicus. De onzekerheid is groter dan voorheen, omdat het zeer ongebruikelijk is dat magma zich op deze manier ophoopt op hetzelfde moment als een aanhoudende vulkaanuitbarsting.

De magma-indringing onder Svartsengi heeft een aanzienlijke omvang bereikt, en een [nieuwe] uitbarsting zou op zeer korte termijn kunnen beginnen.
Bij Svartsengi blijft het land stijgen. Volgens het IJslandse Meteorologische Bureau kan worden geschat dat er sinds het begin van de uitbarsting op 26 maart ongeveer tien miljoen kubieke meter magma aan de indringing onder Svarstengi is toegevoegd.
Sinds november heeft er ofwel een [ondergrondse] magmastroom ofwel een uitbarsting plaatsgevonden. toen het magmavolume 8 tot 13 miljoen kubieke meter bereikte.
Tegelijkertijd is de snelheid van de uitbarsting bij Sundhnúks constant. Geofysicus Páll Einarsson zegt dat dit zeer ongebruikelijk is.
"Als de druk in de kamer die deze voedt toeneemt, zou je verwachten dat de uitbarsting geleidelijk toeneemt, maar dat gebeurt niet."
We hebben dit niet eerder gezien, noch in de huidige periode van activiteit op het schiereiland Reykjanes, noch tijdens de Krafla- branden .
Het wordt zeer waarschijnlijk geacht dat er een magmastroom zal optreden in de Sundhnúks-kraterreeks, of dat de aanhoudende lavastroom door de bestaande krater zal toenemen. Deze eventualiteiten vergroten de kans op een nieuwe uitbarsting.

Photo: Hörður Kristleifsson
22-4-2024 | 09:00 Situatie Grindavík
De krater lijkt vanmorgen een hoop van zijn kracht te hebben verloren.

Men onderzoekt mogelijkheden om de uitbarstingslocatie voor het publiek toegankelijk te maken.
Dat houdt wel in, dat er eerst parkeerplaatsen e.d. moeten worden gecreëerd.
De veiligheid van de mensen staat wel voorop, dus gezien het feit van een dreigende nieuwe uitbarsting is het nog maar de vraag of dit project kan worden opgestart.
19-4-2024 | 15:00 Situatie Grindavík
UPDATE 12:00

Een nieuwe uitbarsting zou kunnen beginnen in de buurt van de uitbarsting die nog steeds gaande is

Zes miljoen kubieke meter magma heeft zich opgehoopt in een magmakamer onder Svartsengi. Een natuuronderzoeker zegt dat zich in de komende twee weken voldoende magma kan ophopen om een nieuwe uitbarsting te veroorzaken.

Op basis van de accumulatie van magma onder Svartsengi zou er voldoende druk kunnen zijn om binnen één tot twee weken een nieuwe uitbarsting te veroorzaken, zei Benedikt Ófeigsson, een expert op het gebied van natuurlijke gevaren bij het IJslandse Meteorologische Bureau.

Ongeveer zes miljoen kubieke meter magma heeft zich opgehoopt in een magmakamer onder Svartsengi, terwijl een krater ten oosten van Sundhnúk nog steeds uitbarst. de landstijging gaat verder terwijl er meer magma de magmakamer binnenkomt dan er uit de krater komt.

Landstijging in een constant tempo in Svartsengi

Benedikt zei in het middagjournaal van RÚV dat het zeer onwaarschijnlijk werd geacht dat een vulkaanuitbarsting zou plaatsvinden op een geheel andere plaats dan waar deze momenteel uitbarst. Het zou echter niet mogelijk zijn om magmastromen en uitbarstingen elders uit te sluiten zolang de druk onder Svartsengi blijft toenemen. Het zou dan zeer waarschijnlijk in de buurt van de vulkaanuitbarsting bij Sundhnúk zijn.

De uitbarsting neemt af en het land blijft stijgen


"Het is ongeveer de helft van wat het was voordat de uitbarsting begon", zei Benedikt over het magma dat zich heeft opgehoopt. ‘Het lijkt redelijk stabiel. De druk begint de grenzen te naderen waarin deze zich bevond toen eerdere uitbarstingen of indringers begonnen.

Het is gebeurd toen zich ongeveer acht tot dertien miljoen kubieke meter in de magmakamer had opgehoopt. Dat, samen met de snelheid van de aanwas, geeft een indicatie wanneer een nieuwe uitbarsting zou kunnen beginnen.

"Dit gebeurt na ongeveer twee weken, één tot twee weken, dan hebben we de ondergrens bereikt."

================================

Volgens de nieuwe risicobeoordeling van het IJslandse Meteorologisch Bureau blijft het land in Svartsengi met een constante snelheid stijgen.
Dit suggereert dat ca. de helft van het magma dat uit de diepte komt, zich ophoopt in de magmakamer, terwijl de andere helft naar de oppervlakte stroomt in de Sundhnúks-kraterreeks.
De uitbarsting bij de Sundhnúk-kraterreeks is constant, vanuit één krater op korte afstand ten oosten van Sundhnúk.

De lavabodem blijft zich ophopen nabij de kraters, maar lava stroomt ook in gesloten kanalen ongeveer een kilometer naar het zuidoosten, en er zijn actieve gebieden in de lavabodem tegenover Hagafell.

Er bestaat nog steeds een risico op gasvervuiling als gevolg van de vulkaanuitbarsting, die vervuiling kan veroorzaken in nederzettingen op het schiereiland Reykjanes, en het publiek wordt geadviseerd de luchtkwaliteit in de gaten te houden en op de hoogte te blijven van reacties op de luchtvervuiling als gevolg van de vulkaanuitbarsting.

Foto: VF/Ísak Finnbogason

13-4-2024 | 06:00 Situatie Grindavík
Geen belangrijke veranderingen. Mogelijk heeft de krater wat aan kracht ingeboet.

Foto: Hörður Kristleifsson

10-4-2024 | 18:30 Situatie Grindavík
UPDATE: 18:30

Het lavaveld is uitgegroeid tot ruim zes vierkante kilometer

Deskundigen van het IJslandse Instituut voor Natuurgeschiedenis en Landonderzoek hebben gisteren een meetvlucht gemaakt boven de uitbarstingslocatie.

Volgens gegevens verzameld tijdens de vlucht was het mogelijk om de omvang van het lavaveld en de lavastroom tijdens de uitbarsting te schatten. De resultaten laten zien dat de kracht van de uitbarsting gestaag is afgenomen.

Deze uitbarsting is al uitgebreider dan de voorgaande zes uitbarstingen

De inflatie gaat door en het magma stapelt zich op onder Svartsengi.

Hoewel de vulkanische kracht is afgenomen, zijn er geen tekenen van een afname van de totale magmastroom vanuit de diepte. Het is moeilijk te voorspellen wanneer deze uitbarsting zal eindigen; deze kan langere tijd aanhouden met een stabiele stroom of binnenkort stoppen.

Dit staat in een nieuw rapport van het IJslandse Met Office.


DIKTE VAN HET NIEUWSTE LAVAVELD (Foto/Hörður Kristleifsson)


======================

De interactie tussen landmassa's en vulkaanuitbarstingen gaat door

De uitbarsting is waarschijnlijk aan het afnemen, maar de landstijging niet. De magma-instroom onder Svartsengi is sinds het begin van het jaar constant geweest.
Het huidige situatie kan zijn dat de interactie tussen vulkaanuitbarstingen en aardverschuivingen zal voortduren, zegt geofysicus Kristín Jónsdóttir.

Het landschap in het noordoosten van Grindavík is sinds december sterk veranderd, nadat de eerste uitbarsting op de 18 dec. begon. De uitbarsting bleef halverwege januari toenemen, maar barstte toen heel dicht bij Grindavík uit. Op 8 februari barstte lava uit boven Grindavíkurveg, de derde uitbarsting in minder dan twee maanden. De huidige uitbarsting heeft de lavabodem verder uitgebreid. Het heeft de langste van deze uitbarstingen geduurd, namelijk meer dan drie weken.

Lava bestrijkt meer dan zes vierkante kilometer en het volume bedraagt 31 miljoen kubieke meter, volgens een overzicht op de website van het Noorse Meteorologisch Agentschap vandaag. De productie is de afgelopen dagen echter snel afgenomen, want van 3 tot en met 8 april kwam er ongeveer 3,6 kuub lava per seconde naar boven, terwijl de week daarvoor 6,6 kuub lava naar boven kwam.

Kristín Jónsdóttir, geofysicus en hoofd van de afdeling vulkanisme, aardbevingen en aardverschuivingen bij het IJslandse Meteorologisch Bureau, zegt dat er twee dingen kunnen gebeuren: "Aan de ene kant blijft de lavastroom afnemen en raakt dit kanaal simpelweg geblokkeerd. Dit zou zelfs in de komende dagen of weken kunnen gebeuren. Het andere kan ook gebeuren dat het weer begint toe te nemen omdat er druk is om zich op te bouwen in Svartsengi."

Is er een scenario dat de vulkaan slechts één keer per maand zal uitbarsten?

"Het zou kunnen." Wat we zien is feitelijk een constante toestroom onder Svartsengi. En dit zijn zeer vergelijkbare cijfers die we dit jaar zien. In feite is deze onder Svartsengi alleen maar voortgezet met een gestage stroom van instromen.
Dus soms is er uitbarsting en soms is er geen uitbarsting. Maar hoewel er een uitbarsting gaande is, is er natuurlijk minder aan de hand in Svartsengi. Maar zodra het uitbarstingskanaal wordt geblokkeerd, begint de landstijging daar opnieuw, en in feite bestaat het risico dat er opnieuw een uitbarsting komt."

De risicobeoordeling is ongewijzigd, ook al is de uitbarsting afgenomen, aangezien het risico op gasvervuiling hoog wordt ingeschat, naast aardverschuivingen en splijtbewegingen in Grindavík.


LAVAVELDEN NA DE LAATSTE 4 UITBARSTINGEN
8-4-2024 | 13:00 Situatie Grindavík
UPDATE 13:00
De rand van de laatste krater in de Sundhnúks-serie brak gisteravond aan de noordkant en lava stroomt nu naar het noorden, volgens Böðvar Sveinsson, expert op het gebied van natuurrampen bij het IJslandse Meteorologische Bureau.

Voorheen stroomde de lava vanaf hier alleen naar het zuiden. Het Met Office en de Civiele Bescherming houden de voortgang van de nieuwe lava-"tong" nauwlettend in de gaten. Gistermiddag steeg het niveau van de lava in de krater en bewoog een prachtige stroming over de zijkanten van de krater in zuidelijke richting.
Voor vanochtend staat een statusvergadering gepland, maar volgens Böðvar wordt niet gedacht dat de nieuwe lavastroom de infrastructuur bedreigt.
Bij de uitbarsting waren lange tijd twee kraters actief, maar vrijdagavond hield er één mee op.

========================

Gisteravond om 21:37 (IS) / 23:37 (NED) ontstond er een lage uitstroom-opening aan de linkerzijde, waardoor de grote uitstroom aan de voorzijde stopte. (LIVE)

De lava stroomt nu uit de krater aan de linkerzijde (noordzijde) en de achterzijde (oostzijde).
Dit is redelijk te zien op de WEBCAM, welke staat bij Vogar, langs de weg tussen Keflavík en Reykjavík.


7-4-2024 | 20:00 Situatie Grindavík
Vanaf 15:20 (IS)/ 17:20 (NED)) stromen grote golven lava over de kraterrand naar beneden.

Mogelijk zijn lager gelegen uitstroomopeningen geblokkeerd geraakt, wat er voor zorgt, dat het niveau in de krater is gestegen.
Er is geen sprake van het instorten van de kraterrand.




6-4-2024 | 11:15 Situatie Grindavík
De tweede krater lijkt gestopt te zijn, de eerste gaat met dezelfde kracht verder...
4-4-2024 | 06:00 Situatie Grindavík
Situatie onveranderd, met een grote en een kleine krater.

Het openbare veiligheidsniveau als gevolg van de uitbarsting in de Sundhnúks-kraterreeks is verplaatst van het noodniveau naar het gevaarsniveau. Dat deed de Nationale Politiecommissaris vandaag in overleg met de politiechef in Suðurnes.

Het noodniveau werd bereikt toen de uitbarsting op 16 maart begon.

De uitbarsting gaat al een tijdje onveranderd door en er is de afgelopen dagen geen uitbreiding van het lavaveld in het gebied waargenomen. Twee kraters zijn voornamelijk actief in het gebied.

Dit geeft verder aan dat er een evenwicht is bereikt in de stroom magma onder Svartsengi en uit de krater. Volgens het IJslandse Meteorologische Bureau zijn echter verdere metingen nodig om dit volledig te bevestigen.

Er zijn echter nog steeds verschillende gevaren in de omgeving, zoals gasvervuiling en mosbranden. Er zijn voorbeelden van gasvervuiling die ook de dorpen in Suðurnes bereiken.

Mosbranden zullen nauwlettend in de gaten worden gehouden en er zullen preventieve maatregelen worden genomen om deze te voorkomen.

1-4-2024 | 18:53 Situatie Grindavík
Op de webcams Sundhnukar en Sundhnukar_2 staat nu (18:55) enkele voertuigen en wat mensen.

En pas nu ervaar je de afmetingen van de krater..................
31-3-2024 | 06:08 Situatie Grindavík
Gisteravond stopte de activiteit in een van de drie kraters bij de uitbarstingscentra in de Sundhnúks-kraterserie. Een natuurrampenexpert zegt echter dat er geen verandering is in de uitbarstingsturbulentie en dat de lavastroom constant is.

De activiteit van de vulkaanuitbarsting bij Sundhnúksgíga is nu teruggebracht tot twee kraters in het zuiden van de kloof die op 16 maart openging. De kloof was aanvankelijk drie tot vier kilometer lang, maar in het zuidelijke deel begon de activiteit al snel te krimpen.

"Dit zijn twee kraters, het lijkt erop dat de derde krater gisteravond is uitgestorven", zegt Sigríður Kristjánsdóttir, expert op het gebied van natuurrampen bij het IJslandse Meteorologisch Bureau.

De activiteit van de uitbarsting is sinds maandag 25 maart constant geweest en barstte gedurende die tijd uit drie kraters. Sigríður zegt echter dat er geen verandering is waargenomen in de uitbarsting en dat de lavastroom nog steeds stabiel is.
27-3-2024 | 18:00 Situatie Grindavík
UPDATE: 18:00

De activiteit van de vulkaanuitbarsting blijft stabiel

De vulkaanuitbarsting is sinds maandag 25 maart stabiel. De uitbarstingstrillingen zijn sindsdien consistent gebleven, evenals de activiteit in de drie kraters.
Lava blijft zuidwaarts stromen vanuit de kraters, meestal bovenop het lavaveld dat tijdens de eerste dagen van de uitbarsting is gevormd. De volgende afbeelding toont de uitbreiding van het lavaveld zoals geëxtrapoleerd uit satellietbeelden (ICEYE).
De laatste aanwinst was op 26 maart en toont de verbreding van het lavaveld naar het westen, ten zuiden van Hagafell, evenals de verdere voortgang van de lava naar het oosten en zuiden van de actieve ventilatieopeningen.



Nog steeds activiteit in drie kraters

De uitbarsting in de Sundhnúkagígar-kraterrij is gisteravond niet veel veranderd, maar is al elf dagen aan de gang, of sinds 16 maart.

Lovísa Mjöll Guðmundsdóttir, specialist op het gebied van natuurrampen bij het IJslandse Met Office, vertelt ons dat er sinds gisteren weinig veranderingen zijn opgetreden in de uitbarsting.

"Het is nog steeds een actieve uitbarsting in drie kraters met een vergelijkbare intensiteit als gisteren", zegt Guðmundsdóttir Lovísa, waarbij de noordelijke krater de grootste is.

Ze zegt dat er afgelopen nacht en ochtend alleen maar sprake was van een stijging van het zwaveldioxidegehalte, maar niet genoeg om actie te ondernemen.


26-3-2024 | 19:00 EVEN DE ASKJA

De grootste kans op menselijk letsel bij een Askja-uitbarsting

"Er zijn alle tekenen dat Askja op weg is naar iets groots", zegt Ármann Höskuldsson, een vulkanoloog en geochemicus aan het Instituut voor Geowetenschappen van de Universiteit van IJsland.

Hij zegt dat alle metingen dit aangeven. “Het is zeer waarschijnlijk dat de Askja dit jaar zal uitbarsten als de uitbarsting niet vertraagt.
Ze bereidt zich voor en heeft het ontwikkelingsstadium bereikt waarvan ik denk dat het zeer waarschijnlijk is", zegt Ármann.

Probleem als de Askja tijdens het toeristenseizoen uitbarst

‘Het is het ergste om dit tijdens het toeristenseizoen te krijgen, vooral in de regio Askja", zegt Ármann.

"We staan ​​bovenop een vulkaan"

"In het ideale geval moeten we naar de tsunami's kijken." Als de waarschuwing in Öskja twee tot drie uur van tevoren komt, bestaat de kans dat er honderden mensen in het gebied zijn die niet kunnen ontsnappen. Als dit tijdens het toeristenseizoen is, kunnen er veel slachtoffers vallen. Het is een uur lopen vanaf de parkeerplaats naar Askja, maar de tsunami is heel snel", zegt Ármann.

Er is geen telefoonverbinding met Öskja, dus het kan ook lastig zijn om een ​​noodbericht te sturen naar mensen in de omgeving.

Hij zegt dat de kans het grootst is dat Askja ontploft. "Dan heb je een pyroclastische val en een pyroclastische overstroming. Ze kunnen 10-20 kilometer van de bron reiken en je kunt er niet voor weglopen. Ze gaan met een snelheid van maximaal honderd kilometer per uur. Maar hopelijk volgt er een eerdere waarschuwing, zodat deze gebieden op het juiste moment ontruimd kunnen worden”, zegt Ármann.

Noot van mij:Eind vorig jaar reeds gingen er stemmen op, om het gebied af te sluiten, maar daar is op het laatste moment niet toe overgegaan.

Een flinke stijging van de watertemperatuur in het Askja-meer

De vulkanoloog Þorvaldur Þórðarson heeft gewaarschuwd dat er lava zou kunnen ontstaan ​​in de Askja-caldera onder het meer. De temperatuur in het meer is met 9 graden gestegen, van 18 graden Celsius naar 27 graden. Bovendien is het land sinds september vorig jaar ongeveer 30 cm gestegen.

Magma mogelijk dicht bij het oppervlak

Hij zegt dat, gezien de temperatuurverandering in Víti, het magma zich relatief dicht bij het oppervlak zou kunnen bevinden.

“Er is geen andere reden dan dat daar iets het grondwater opwarmt. Alle warmte in de grond ontstaat door een warmtestroom uit magma. Als de temperatuur stijgt, komt er iets warmers binnen. Dit moet op relatief geringe diepte zijn, omdat het geothermische water niet vele kilometers de korst in zal dringen."

Hij zegt dat het bijna onmogelijk is dat de zon de watertemperatuur in Víti zo veel kan laten stijgen als nu, en merkt op dat hij veel tijd in het gebied heeft doorgebracht en nog nooit zo hoge temperaturen in het meer heeft gezien.

De Askja-caldera bereidt zich mogelijk voor op een uitbarsting

"Al deze indicaties lijken in dezelfde richting te wijzen dat Askja zich in de voorbereidingsfase bevindt. Uiteraard moeten we de temperatuur in de gaten houden. Als er onrust in de berg is, kan dit snel gebeuren. We moeten mensen er in ieder geval voor waarschuwen.”

Þórðarson heeft eerder een beroep gedaan op de regering om het gebied bij Askja te sluiten, waarbij hij waarschuwde dat er een ramp zou kunnen gebeuren als er een uitbarsting zou plaatsvinden bij de vulkaan terwijl er mensen in het gebied waren.
26-3-2024 | 05:27 Situatie Grindavík
Een werkmachine die in de volksmond een bukolla wordt genoemd, viel gedeeltelijk in een scheur nadat de grond bezweek bij Kirkjustíg in Grindavík.

Vandaag is er gewerkt aan stresstests in de straten van de stad, die mogelijke holtes op het maaiveld aan het licht brachten.

Niemand raakte gewond en de machine is verwijderd uit de scheur zonder noemenswaardige schade.

Hjálmar Hallgrímsson is veldcommandant bij de politie in Suðurnes.
"De geodeet had daar aangegeven dat er holtes onder zaten, niet hoeveel of hoe groot die waren. Daarom werd besloten deze gebieden af te bakenen. Om daar vervolgens gewicht op te gaan leggen, of zelfs daar diagonaal naar beneden te boren. Deze gebieden worden nu pas onderzocht”, zegt Hjálmar.

Hij voegt eraan toe dat bewoners van de straat contact kunnen opnemen met de veldadministratie als ze hulp willen bij het bereiken van hun huizen.

25-3-2024 | 12:00 UITBARSTING Reykjanes
UPDATE:12:00

Het lijkt er op, dat alleen de twee grootste kraters nog actief zijn.

=============

De uitbarsting verzwakt, de lavastroom vertraagt

Het lijkt erop dat de activiteit van de vulkaanuitbarsting bij Sundhnúksgíga zondagnacht is afgenomen. Nu barst de vulkaan voornamelijk uit de twee grootste kraters, en met minder kracht dan voorheen, volgens Elísabet Pálmadóttir, een natuurrampenexpert bij het IJslandse Meteorologische Bureau.

Dronebeelden die vanavond zijn gemaakt laten zien dat de lavarand ten zuidoosten van Hagafell de enige is die nog langzaam vooruitgaat. De lavatong die richting de Grindavíkurvegur-weg ging, lijkt te zijn gestopt nadat deze de Melhólsnáma [grindmijn] was binnengegaan.

Volgens Elísabet is er ook geen activiteit aan de rand van de Suðurstrandarvégur-weg.
22-3-2024 | 06:00 UITBARSTING Reykjanes
[[Opmerking: niet alle vertalingen door Google zijn even duidelijk]]

Er worden wegen aangelegd over de nieuwe lava bij Grindavíkurveg, waar de gloeiende lava slechts iets meer dan een meter diep is. Dit is de eerste keer dat er een weg over lava is aangelegd terwijl deze nog steeds uitbarst.
De mogelijkheid bestaat, dat de lava binnen korte tijd de dijken bij Grindavík overstroomt.

De tuinen(??) en Grindavík kunnen bedekt worden met lava.
Er heeft zich een grote hoop lava opgestapeld op de wallen ten noorden van Grindavík, en het is mogelijk dat de lava afgelopen nacht het park kan overstromen.
Salóme Jórunn Bernhardðsdóttir, expert op het gebied van natuurlijke gevaren bij het Noorse Meteorologisch Agentschap, zegt dat de stapel vandaag in beweging is gekomen. 'Hij splitst zich op de hoek van de wallen.' Het kan gebeuren dat hij overgaat, maar het is geen uitgemaakte zaak dat hij dat zal doen. Het kan heel goed zijn dat hij zich daar opstapelt en zich in tweeën splitst en mogelijk nog een poging nodig heeft om er overheen te komen."

Salóme Jórunn zegt dat het de taak van het Met Office is om de ontwikkeling te monitoren, en dat het de taak van het Met Office is om de civiele bescherming te informeren zodra de stapel verdedigingswerken voorbij is. "Ze hebben een plan van aanpak."

De lava bevindt zich ter hoogte van de dijken L7 en L12, die op deze afbeelding groen zijn gemarkeerd.





>

>

Nog steeds constante activiteit in de vulkaan

De activiteit tijdens de uitbarsting is vandaag de dag redelijk stabiel en dezelfde ventilatieopeningen lijken nog steeds actief te zijn. Om hen heen blijven zich kraters vormen. Dat staat op de website van het Noorse Meteorologisch Agentschap .

Lava stroomt in een actieve lavarivier aan de oppervlakte en onder het verharde oppervlak van de lava in het zuiden.

Er wordt geschat dat de gemiddelde lavastroom uit de kraters tussen 17 en 20 maart 14,5 kubieke meter per seconde bedroeg. Deskundigen van het Nationaal Instituut voor Natuurwetenschappen en Landonderzoek van IJsland hebben gisteren een onderzoeksvlucht gemaakt over de uitbarstingen.

Het oppervlak van de lava is 5,58 vierkante kilometer geworden en het volume is bijna 21 miljoen kubieke meter.

====================

Er ligt een mijn genaamd Melhólsnáma (laaggelegen gebied in dagbouw??) tegen de berg Þorbjörn. Dit gebied stroomt nu vol lava.


21-3-2024 | 10:03 UITBARSTING Reykjanes

HUIDIGE STATUS VAN DE UITBARSTING

  • De uitbarsting concentreert zich in verschillende kraters aan de zuidkant van de kloof.
  • Niets wijst erop dat de kracht van de uitbarsting de afgelopen dagen is afgenomen.
  • De uitbarsting heeft langer geduurd dan de laatste drie uitbarstingen.
  • Er wordt aangenomen dat er mogelijk een evenwicht is bereikt en dat de uitbarsting nog lange tijd kan voortduren.
  • Er wordt gewerkt aan de aanleg van een weg over de nieuwe lava die zondag over Grindavíkurveg stroomde.

Foto's: RÚV 20 maart 2024 Ragnar Visage


20-3-2024 | 18:00 UITBARSTING Reykjanes

Er kan vanavond gasvervuiling worden opgemerkt in Reykjanesbær

Volgens de laatste beoordeling van het IJslandse Meteorologische Bureau is het mogelijk dat er 's avonds gasvervuiling wordt opgemerkt in Reykjanesbær en in nabijgelegen plaatsen. De weersvoorspelling is een zuidoostelijke wind van 13-20 m/s, die tegen de avond afneemt. De gasvervuiling verplaatst zich vervolgens naar het noordwesten.

20. maart 2024 – 15:40 Bijgewerkte risicobeoordeling van het IJslandse Meteorologische Bureau

Het IJslandse Meteorologische Bureau heeft vandaag om 13.00 uur een bijgewerkte risicobeoordeling van de staat van de uitbarsting verzonden. De nieuwe risicobeoordeling is al van kracht en blijft, bij gelijke omstandigheden, tot 22 maart van kracht. Er is een zeer hoog risico rond het uitbarstingsgebied zelf en een hoog risico in Grindavík.

In Grindavík bestaat nog meer gevaar als gevolg van aardverschuivingen in scheuren en scheurbewegingen. De inschatting van gebied 1, waar de Blue Lagoon zich bevindt, is dat er sprake is van een aanzienlijk risico, wat een verandering is ten opzichte van de laatste risico-inschatting toen het risico als hoog werd beschouwd.

De beoordeling stelt dat de landstijging onder Svartsengi mogelijk is afgenomen en dat de verklaring hiervoor waarschijnlijk is dat magma ongehinderd naar de oppervlakte stroomt [en als lava tevoorschijn komt], en zich niet ondergronds ophoopt.

20 maart 2024 – 15:37 De lavarand beweegt niet meer

Het IJslandse Meteorologische Bureau hield vanochtend om 9.30 uur een bijeenkomst over de situatie rond de uitbarsting bij Sundhnúksgíga. Er werd onder meer besproken dat er aanwijzingen zijn dat de expansie [landstijging] onder Svartsengi niet zo groot is als voorheen.
‘We moeten nog een paar dagen wachten om te zien hoe dit zich ontwikkelt, zegt Elísabet Pálmadóttir, natuurrampenexpert bij het IJslandse Meteorologisch Bureau. Dit kan er echter op wijzen dat er een evenwicht in het systeem wordt bereikt.

De activiteit komt nu vooral uit de kraters. die zich op de kloof hebben gevormd, en van daaruit is een dikke lavatong naar het zuiden gestroomd. Er is geen activiteit of beweging aan de lavaranden in het zuiden en westen. Elisabeth zegt dat de uitbarsting zeer stabiel is geweest in het zuiden. laatste 24 uur.

20 maart 2024 – 10:54 Misschien kan magma gemakkelijker het oppervlak bereiken

Freysteinn Sigmundsson, geofysicus, heeft tegen RÚV gezegd dat het mogelijk is dat het magmasysteem onder Svartsengi op een andere manier een evenwicht bereikt dan we de afgelopen maanden hebben gezien. Hij zegt dat de reden waarom de uitbarsting op de vijfde dag nog steeds regelmatig uitbarst, is dat magma nu gemakkelijk de oppervlakte kan bereiken.

Magma-accumulatie die vroeger ondergronds plaatsvond, stroomt nu gestaag naar boven. Uitbarstingen zoals die we de afgelopen maanden in dit gebied hebben gezien, moesten zich elke keer een weg door de grond banen, maar er kan nu een gemakkelijker pad zijn voor het magma om als lava tevoorschijn te komen.

“Dit lijkt erg op bijvoorbeeld de eerste vulkaanuitbarsting in Fagradalsfjall”, zegt Freysteinn. "De gemiddelde hoeveelheid magma die naar de oppervlakte komt is hetzelfde. Het is gewoon niet in staat geweest om deze gestage stroom naar de oppervlakte te vormen waar het kanaal zich heeft gesloten."
Een mogelijk gevolg hiervan zou kunnen zijn dat het land in Svartsengi niet meer stijgt. Hoewel verdere metingen nodig zijn om dit te bevestigen, zou dit scenario mogelijk de komende dagen duidelijk kunnen worden.
Nieuws-sites

Kijk ook voor informatie over de situatie op IJsland bij IJSLANDSPECIALIST
Informatie-sites

Kijk ook voor informatie over de situatie op IJsland bij IJSLANDSPECIALIST

Veilig reizen? Safetravel.is
Zelf naar IJsland? ijslandspecialist.nl
Of naar Canada? Canadareizen.eu
Links
Contact