VULKANEN VAN DICHTBIJ

IJsland staat onder andere bekend om zijn vulkanisme, waar je overal in het land mee wordt geconfronteerd.
Onderstaande gebieden zijn hier prachtige voorbeelden van:

ASKJA
In het hart van IJsland ligt de vulkaan de Askja, voor het laatst uitgebarsten in 1961.
Een tocht erheen vereist een goede 4x4 aangedreven auto, maar is meer dan de moeite waard, je rijdt vaak over de lava, en langs prachtig gekleurde en gevormde bergen, zoals de Herdubreid. Een dagtrip naar de Askja heen en terug kost ook werkelijk een volledige dag.
Kenmerkend voor dit gebied zijn de twee kratermeren, één meer dan 10 km2 en meer dan 200 meter diep, en een kleinere met een doorsnede van 150 meter, welke gevuld is met water van 30-35C, heerlijk om te baden, al is de afdaling naar het meer wat moeizaam....
Tot ver in juni kan hier nog veel sneeuw liggen, wat de wandeling naar de twee meren soms tot een blubberige onderneming maakt. De wandeling zelf loopt langs prachtige gitzwarte lavavelden, die een goede indruk geven, hoeveel lava en as hier is geproduceerd.

HEKLA
Vrij afgelegen in het zuiden van IJsland ligt de Hekla, een van de meest actieve vulkanen, welke in 2000 voor het laatst is uitgebarsten.
Van grote afstand is de Hekla al te zien, met zijn kenmerkende vorm, en met het hoogste punt van meer dan 1500 meter vaak in de wolken.
Ook hier is een 4x4 aangedreven auto vereist, om dicht bij de vulkaan te komen.
Ik was er zelf in juni 2000, en zag dat een dikke laag as en puimsteen nog de wintersneeuw bedekte.
Een wandeling over de flanken van de berg is indrukwekkend: overal verse en oudere lavastromen en stoom, die uit de grond omhoog komt.
De aardbeving van 17 juni 2000, met een kracht van 6.2 maakte ik mee tijdens deze wandeling, en deed je realiseren, hoeveel kracht er bij een aardbeving vrijkomt. Gelukkig bleef de vulkaan zelf rustig.......

HEIMAEY
Een van de Westman-eilanden, en het enige bewoonde is Heimaey, in januari 1973 getroffen door een zware vulkaanuitbarsting, die vele maanden aanhield, en een groot aantal huizen bedekte met een vele meters dikke laag as en lava.
De uitbarsting ontstond direct naast het stadje als een spleeteruptie met tientallen meters hoge lavafonteinen. Het is een wonder dat niemand bij deze uitbarsting om het leven is gekomen, behoudens één man, die stierf aan een hartaanval.
Alle bewoners werden direct geévacueerd, en om te voorkomen, dat de lava de haven afsloot van deze bloeiende vissersplaats, werd maandenlang zeewater op de lavastroom gepompt, wat uiteindelijk als resultaat had, dat de haven niet werd afgesloten, maar wel een mooie beschutte haveningang rijker werd.
Lopend langs de rand van het stadje wordt je overal geconfronteerd met de gevolgen: half bedolven huizen, een olietank die nog net zichtbaar is......
Een wandeling naar de top van de Eldfell geeft je een mooie indruk van de impact van de uitbarsting op de omgeving.
De aardbeving van 20 juni 2000 maakte ik mee op dit eiland, en liet me realiseren, hoe kwetsbaar een land kan zijn, dat te maken krijgt met dit soort natuurverschijnselen.
  Veilig reizen? Safetravel.is
  Zelf naar IJsland? ijslandspecialist.nl / creatingstories.nl
  Of naar Canada? Canadareizen.eu
  Links
  Contact