14-1-2025 | 16:30 Aardbevingsgolf Bárðarbunga
NIEUWS VAN RÚV
Vanmorgen een grote golf aardbevingen bij de Bárðarbunga vulkaan.
Deze ligt onder de Vatnajökull gletsjer. Alle bevingen vonden plaats op een diepte tussen 0 en 10 Km, waarbij de zwaarsten op 5 Km diepte plaatsvonden.

Niveau van onzekerheid verklaard in Bárðarbunga; activiteit neemt af

Er is een 'onzekerheidsniveau' door de Civiele Bescherming afgekondigd vanwege een krachtige aardbevingszwerm die kort na 6 uur vanochtend in Bárðarbunga begon.
Het onzekerheidsniveau van de Civiele Bescherming geeft aan dat een gebeurtenis die in een later stadium een bedreiging kan vormen voor de gezondheid, veiligheid, het milieu of de infrastructuur, nauwlettend in de gaten wordt gehouden.

Hoewel de seismische activiteit aanzienlijk is afgenomen, waarschuwen experts dat er binnen enkele uren of dagen een nieuwe zwerm kan ontstaan.
Deskundigen hebben de seismische activiteit ook als ongewoon beschreven, wat suggereert dat het waarschijnlijk te maken heeft met een magma-intrusie. Volgens Einar Bessi Gestsson, een specialist in natuurrampen bij Veðurstofu Íslands (IJslands Meteorologisch Bureau), lijkt de huidige zwerm op voorlopers van de Holuhraun-uitbarsting in 2014.
Hij merkte ook op dat de seismische zwerm geconcentreerd is in het noordwestelijke deel van de Bárðarbunga caldera en daar het eerste uur is gebleven. Doorlopende monitoring zal bepalen of de activiteit in diepte of locatie verschuift.

Magnús Tumi Guðmundsson, hoogleraar geofysica, legde uit dat zich sinds de verzakking van de caldera de afgelopen tien jaar een substantiele hoeveelheid magma onder Bárðarbunga heeft opgehoopt.

De meeste uitbarstingen van Bárðarbunga vinden plaats buiten de caldera zelf, waarbij magma zijwaarts stroomt en uitbarst, zoals te zien was tijdens de uitbarsting van Holuhraun in 2014-2015. Dat gebeurde ook tijdens de uitbarsting van Gjalp in 1996. Mocht er echter een uitbarsting plaatsvinden binnen de caldera, dan zou dit waarschijnlijk gletsjeroverstromingen veroorzaken.

Het is echter niet uit te sluiten dat er een vulkaanuitbarsting in de caldera zal plaatsvinden. Als een vulkaanuitbarsting onder een gletsjer plaatsvindt, is er een risico op asuitbarstingen en gletsjerlawines onder Vatnajökull, maar als er een uitbarsting buiten de gletsjer plaatsvindt, zou het een lava-uitbarsting zijn.

De kleurcode voor de luchtvaart op Bárðarbunga is nu geel, wat duidt op verhoogde activiteit op de vulkaan.

Volgens Veðurstofu Íslands zijn er ongeveer 130 aardbevingen geregistreerd sinds de zwerm vanmorgen begon, waarbij de grootste plaatsvond om 08:05 uur, met een magnitude van 5,1. Zeventien andere aardbevingen overschreden magnitude 3, waarvan er twee magnitude 4 bereikten of overtroffen.

Er wordt opgemerkt dat de aardbevingsmetingen van het IJslandse Meteorologisch Bureau nog niet volledig zijn beoordeeld en dat de cijfers daarom nog kunnen veranderen.

Dit is, ondanks dat, de sterkste zwerm die is geregistreerd bij Bárðarbunga sinds de uitbarsting van Holuhraun. Veðurstofu Íslands meldt dat de vervorming door magma-instroom de afgelopen maanden is versneld, met vier aardbevingen met een magnitude van 5 of hoger die vorig jaar zijn geregistreerd.

De caldera van Bárðarbunga wordt nog steeds nauwlettend in de gaten gehouden. Specialisten benadrukken de unieke omvang ervan en de gedeeltelijke bedekking door een gletsjer. Hierdoor zijn verschillende scenario's mogelijk, waaronder subglaciale uitbarstingen die aswolken en gletsjeroverstromingen kunnen veroorzaken.
================
NIEUWS VAN ICELAND REVIEW

Hoe ziet een Bárðarbunga uitbarsting er uit?

Rond 6:00 vanmorgen begon een aardbevingszwerm nabij Bárðarbunga. Er zijn verschillende aardbevingen geweest met een magnitude groter dan 3, waarvan de grootste een 5.1 was rond 8:00 vanmorgen. Hoewel de activiteit sinds ongeveer 9:00 vanmorgen is afgenomen, heeft Civic Protection een onzekerheidsfase voor het gebied afgekondigd, wat betekent dat de situatie zich kan ontwikkelen tot iets ernstigers en voortdurende aandacht vereist.

Veel wetenschappers hebben de situatie op papier vergeleken met de omstandigheden die leidden tot de uitbarsting van Holuhraun in 2014. Zoals natuurrampenspecialist bij het IJslandse Meteorologisch Instituut Einar Bessi Gestsson zei: "Er was een vrij lange aardbevingszwerm die aan die uitbarsting voorafging. Die duurde een week of tussen de één en twee weken. En dit zou mogelijk vergelijkbaar kunnen zijn met het begin van die zwerm." Dit kan ons een indicatie geven van hoe de volgende uitbarsting van Bárðarbunga eruit zou kunnen zien.

Holuhraun
In de zomer van 2014 werd Bárðarbunga getroffen door een reeks krachtige aardbevingen, waarvan de grootste een 5,7 was. In de daaropvolgende weken verplaatsten die uitbarstingen zich langzaam naar het noordoosten. En toen begon in augustus een van de grootste uitbarstingen in de geschiedenis van IJsland, toen een spleet van ongeveer 1,5 km lang opende, waardoor lavapluimen tot 100 m de lucht in schoten en op de eerste dag vier vierkante kilometer bedekten. De uitbarsting eindigde in februari 2015.

Gelukkig ligt Holuhraun in Centraal-IJsland, net ten noordwesten van de gletsjer Vatnjökull (Bárðarbunga wordt gedeeltelijk bedekt door de noordwesthoek van deze gletsjer). Als zodanig vormde het geen risico voor mensenlevens, infrastructuur of vluchten. Dit is een scenario dat zich kan voordoen.

Gletsjeroverstromingen
Het IJslandse Meteorologische Bureau merkt op dat er zich andere mogelijkheden kunnen voordoen. Als het magma onder Bárðarbunga onder de gletsjer zelf naar boven komt, is er de mogelijkheid van een aswolkuitbarsting, gletsjeroverstroming of beide. Het Met Office merkt echter op dat er veel scenario's mogelijk zijn.

Zoals het er nu voorstaat, houden wetenschappers de situatie nauwlettend in de gaten.

6-1-2025 | 08:00 Situatie Reykjanes

Grotere kans op volgende uitbarsting eind januari?

Als de magma-accumulatie in het huidige tempo doorgaat, neemt de kans op een magmastroom of zelfs een uitbarsting in de Sundhnúkur-kraterrij eind januari toe. Dit blijkt uit een nieuwe verklaring van het IJslandse Meteorologisch Bureau (IMO).

De hoeveelheid magma die zich onder Svartsengi verzamelt, is vergelijkbaar met de hoeveelheid magma die zich vóór de uitbarsting van vorig jaar ophoopte.

Gegevens suggereren dat het volume eind januari 12 miljoen kubieke meter zou kunnen bereiken, dezelfde drempel die werd bereikt vóór de magmagolf en -uitbarsting die op 20 november vorig jaar begon.

Bij die uitbarsting kwam tussen de 12 en 15 miljoen kubieke meter magma vrij.

Sinds de laatste uitbarsting op 8 december 2024 eindigde, is de seismische activiteit langs de kraterrij Sundhnúkur minimaal geweest.

De IMO heeft haar gevarenbeoordeling bijgewerkt, die van kracht blijft tot 14 januari. Continue monitoring van de situatie is cruciaal nu de magmakamer onder Svartsengi kritieke niveaus nadert.
13-12-2024 | 10:00 Situatie Reykjanes

Grindavíkurvegur Road wordt dit weekend geopend

De aanleg van de nieuwe Grindavíkurvegur-weg is in volle gang en het plan is om deze dit weekend te openen.

Dit zei Úlfar Lúðvíksson, de politiechef in Suðurnes, in een interview met mbl.is, nadat lava de weg bedekte tijdens de laatste uitbarsting in de Sundhnúkagígar-kraterrij, die begon op 20 november en afgelopen maandag eindigde.

"Het plan was om de werkzaamheden in het weekend af te ronden en dan zullen deze routes van en naar Reykjanesbraut Road opengaan", zegt Lúðvíksson.

Hij voegt eraan toe dat een vergelijkbaar aantal mensen elke nacht in de stad verblijft, of in ongeveer 50 huizen, en dat de werkzaamheden in de Blue Lagoon vrijdag opnieuw zijn begonnen na een sluiting van meer dan twee weken. Bezoekers van de lagune verzamelen zich in Grindavík en worden van daaruit in shuttles naar de locatie gereden.

"Ik heb niets anders gehoord dan dat het goed is gegaan", zegt de politiechef.

Op de vraag of er sinds de uitbarsting meer verkeer is geweest in Grindavík, zegt hij:

"Er is geen ander verkeer dan dat naar de Blue Lagoon", zegt hij. Lúðvíksson zegt niet veel over toeristen, behalve over degenen die de lagune bezoeken en in het Northern Light Inn hotel verblijven.

"Er zijn enkele toeristen vanaf de parkeerplaats naar de berg Fagradalsfjall gelopen, maar hun interesse neemt af wanneer de uitbarsting eindigt. Er zijn geen problemen geweest met deze toeristen."

Lúðvíksson zegt dat hij niet heeft gehoord dat vreemden onbewoonde huizen binnenkomen, maar het IJslandse Veiligheidscentrum voert samen met de politie toezicht uit in de stad.

Er wordt nog steeds gewerkt aan het uitbreiden en versterken van de verdedigingsmuren bij Svartsengi, en Lúðvíksson zegt dat het nodig zal zijn om de energiecentrale te beschermen als de achtste uitbarsting sinds afgelopen november uitbreekt. Er zijn duidelijke tekenen van inflatie in het Svartsengi-gebied, wat erop wijst dat de accumulatie van magma onder het gebied weer is begonnen.

9-12-2024 | 19:00 UITBARSTING Reykjanes
UPDATE 19:00

Zevende uitbarsting in Sundhnúksgígar komt ten einde

De uitbarsting begon op de avond van 20 november en duurde 18 dagen. Sinds gisteren is er geen activiteit meer waargenomen op de locatie en vandaag, in de middag, hebben vulkanologen een inspectie uitgevoerd met een drone.
Tijdens de drone-observaties van vandaag meldde het IJslandse Met Office dat er geen activiteit werd gedetecteerd op de plek van de uitbarsting. De laatste tekenen van gloed in de krater werden gisterenmorgen rond 7:00 uur gezien.

Volgens het Met Office was dit de op één na grootste uitbarsting qua lavaoppervlak in de Sundhnúksgígar-bergrug sinds december vorig jaar.

HIERMEE KOMT DE VERSLAGLEGGING OP DEZE PAGINA TOT EEN EIND.... TOT...... DE VOLGENDE UITBARSTING



====================================

Uitbarsting bij Sundhnúksgíga

Er is zeer weinig activiteit bij de vulkaanuitbarsting bij Sundhnúksgíga. Jóhanna Malen Skúladóttir, expert op het gebied van natuurrampen bij het IJslandse Meteorologisch Bureau, zegt dat er gisterochtend activiteit is waargenomen.
Sindsdien is het zicht op de uitbarstingsstations erg slecht.

Deskundigen van het IJslandse Meteorologische Bureau zijn van plan om in de middag een drone te lanceren om te controleren of er activiteit is in de krater.

Jóhanna Malen zegt dat de uitbarsting de afgelopen week is afgenomen. Het is voorbarig om het einde van de uitbarsting bekend te maken voordat de beelden van de dronevlucht zijn ontvangen.
8-12-2024 | 09:00 UITBARSTING Reykjanes

Laatste fase uitbarsting

Het lijkt er op, dat de uitbarsting zijn laatste fase is ingegaan.
Er is nog geen officiële melding van het einde van de uitbarsting, maar dat zou elk moment kunnen gebeuren.
6-12-2024 | 18:00 UITBARSTING Reykjanes

Bijgewerkt op 6 december 15:00 UTC

De eruptieve activiteit is de laatste dagen geleidelijk afgenomen. De verminderde activiteit is zichtbaar op webcams en de vulkanische trillingen zijn de afgelopen dagen langzaam afgenomen.

De actieve lavastroom blijft binnen het bestaande lavaveld, met weinig tot geen waarneembare voortgang buiten de grenzen ervan.

De laatste vervormingsgegevens geven aan dat de landopheffing in Svartsengi is hervat. GPS-metingen vertonen een geleidelijke opwaartse trend op verschillende stations. De laatste satellietbeelden van ICEYE bevestigen de signalen die zijn ontvangen van GPS-instrumenten.

=========================================

Gisteren was het twee weken geleden dat de uitbarsting van de Sundhnúkagígar-kraterrij begon, de zesde uitbarsting dit jaar en de zevende in de reeks sinds december vorig jaar.

"We hebben de lavastroom de afgelopen dagen nog helemaal niet zien afnemen, en de activiteit tijdens de uitbarsting lijkt redelijk stabiel en is dat al een week lang", zegt Benedikt Gunnar Ófeigsson, hoofd van deformatiemetingen bij het IJslandse Meteorologische Bureau. in een interview met mbl.is.

Vervormingsgegevens laten een evenwicht zien tussen de stroom magma naar het verzamelgebied onder Svartsengi en de stroom magma naar het oppervlak vanuit de actieve krater. Ófeigsson zegt dat de stroom bij deze uitbarsting stabieler is dan bij recente uitbarstingen, die snel zijn afgenomen.

Geen tekenen van vervorming

"We zien geen tekenen van vervorming, noch daling, noch stijging, wat erop wijst dat de uitbarsting zich in een soort evenwicht bevindt en dat deze nog een paar weken kan blijven sudderen", zegt hij.

Ófeigsson zegt dat er geen tekenen zijn dat er een einde komt aan de reeks gebeurtenissen in de Sundhnúkagígar-kraterrij.

"Je weet nooit wanneer de laatste uitbarsting voorbij zal zijn, maar we zullen waarschijnlijk nog wat langer moeten wachten op de laatste uitbarsting. Mensen hadden vroeger een probleem met de Krafla-vulkanen, dat ze lang moesten wachten op de laatste uitbarsting die nooit kwam.”

Hij zegt dat de uitbarsting, zoals altijd, nauwlettend in de gaten wordt gehouden, maar dat er weinig veranderingen zijn opgetreden aan de lavarand. Eén krater is actief bij de uitbarsting en is opgevuld, waardoor de kans op instorting groter is. Als dat gebeurt, kan lava van richting veranderen, maar gezien de locatie van de krater wordt de infrastructuur niet als in gevaar beschouwd.
2-12-2024 | 17:00 UITBARSTING Reykjanes

Weinig verandering in uitbarsting, vervuiling verwacht

Er is weinig verandering opgetreden in de activiteit van de uitbarsting in de Sundhnúkar-kraterrij. Het gedrag is vergelijkbaar met dat van voorheen.

Er zijn slechts kleine veranderingen in het gedrag van de uitbarsting geweest gedurende het weekend. De lava stroomt nog steeds vanuit de krater naar het oosten en zuidoosten.

De rand van de lava beweegt langzaam voort.

Volgens de voorspellingen voor de verspreiding van gas waait er vandaag een oostelijke en zuidoostelijke wind, waardoor de gasvervuiling naar het westen en noordwesten zal trekken, inclusief over Svartsengi en ten westen van Reykjanes.
30-11-2024 | 09:36 UITBARSTING Reykjanes

Een nieuwe weg bouwen door de gloeiende lava

De bouw van de nieuwe Grindavíkurvegur Road is begonnen. Aannemers begonnen gisteren om vier uur met de werkzaamheden. Dit is de vierde keer dat dit stuk weg over lava is gelegd sinds de uitbarsting in november vorig jaar begon.

Deze keer zal Grindavíkurvegur Road iets worden verplaatst en zal de oude weg worden gebruikt voor toeristen die willen stoppen om een ​​cirkel rond de lava te vormen, aldus Jón Haukur Steingrímsson, een geotechnisch ingenieur bij Efla.

Een stuk van zeshonderd meter vrijmaken

Volgens hem moet een stuk van 600 meter worden vrijgemaakt om de weg weer aan te sluiten. Steingrímsson verwacht dat het ongeveer twee weken zal duren om de weg weer bruikbaar te maken, maar het is onzeker wanneer het mogelijk zal zijn om het publiek toegang te verlenen. Sinds het begin van de uitbarstingscyclus is er ongeveer 10 kilometer aan wegen door lava aangelegd.

Steingrímsson zegt dat het meerdere dagen heeft geduurd om een ​​nieuwe weg te ontwerpen. Er zijn nog steeds gloeiendhete lavabrokken te zien in het materiaal dat wordt vrijgemaakt, maar Steingrímsson zegt dat mensen veel ervaring hebben opgedaan met het beoordelen van situaties als deze.





28-11-2024 | 18:00 UITBARSTING Reykjanes

Uitbarsting stabiel

De eruptieve activiteit is de afgelopen 24 uur stabiel geweest, waarbij lava nu voornamelijk naar het oosten en zuidoosten stroomt, richting en langs de basis van Fagradalsfjall. Het lavaveld bij Fagradalsfjall is licht uitgebreid maar blijft dikker worden. Vulkaanbevingen zijn stabiel gebleven naast eruptieve activiteit in de opening. De snelheid van verzakking rond Svartsengi is aanzienlijk verminderd. Omdat de dagelijkse veranderingen echter klein zijn, moet de trend van vervormingsmetingen de komende dagen worden gemonitord om te bepalen of de landstijging is hervat.

LAVAKAART VAN 25 NOVEMBER

Vrijdag opening Blue Lagoon is onwaarschijnlijk

Men hoopt dat de elektriciteitsproductie in Svartsengi dit weekend weer op gang komt. Gisteravond is er een nieuwe mast neergezet binnen de beschermende barrières. Het is onwaarschijnlijk dat de Blue Lagoon [Bláa lónið] deze week weer opengaat.
De werkzaamheden aan de bouw van een elektriciteitsmast binnen de beschermende barrières bij Svartsengi zijn afgerond en men hoopt dat deze dit weekend is aangesloten.
Slecht weer heeft de aannemers in de problemen gebracht en het is onwaarschijnlijk dat de Blue Lagoon [Bláa lónið] vrijdag zoals gepland kan worden geopend. De 30 meter hoge mast is gisteravond binnen de beschermende barrières voltooid en Landsnet is begonnen met het trekken van de lijn over het lavaveld.
Er is geen elektriciteitsproductie geweest bij Svartsengi sinds de mast viel. Men hoopt dat de elektriciteit dit weekend weer is hersteld. Jón Haukur Steingrímsson houdt toezicht op de werkzaamheden.
"We hebben gisteren op volle toeren gewerkt aan de beschermende barrières en de vulling met betrekking tot de bouw van de mast voor Landsnet. Het ging heel goed, want we hebben alles uitgelijnd: de vulling en het opzetten van de mast", aldus Jón Haukur.
Het weer was slecht en de kabels kunnen alleen overdag worden gespannen. "Als het weer verslechtert, kunnen alle plannen in de war worden geschopt en er wordt slecht weer voorspeld voor het weekend", zei hij.

Er is nog geen werk uitgevoerd op de parkeerplaats bij de Blue Lagoon . De plannen waren er aanvankelijk op gericht om de lagune vrijdag weer open te stellen. RÚV heeft Helga Árnadóttir, de directeur van de Blue Lagoon, woensdagavond nog niet kunnen bereiken. "De Blue Lagoon ligt op een plek waar maar één toegangsweg is, en die toegangsweg gaat voornamelijk door een werkterrein met veel verkeer van grote machines. Het duurt dus nog een heel eind voordat de omgeving daar geschikt is voor mensen om zich op de weg te verplaatsen.

25-11-2024 | 15:18 UITBARSTING Reykjanes

Toegang tot Grindavík wordt hersteld; uitbarsting nog steeds actief

De toegang tot Grindavík wordt vandaag uitgebreid. Lava kan nog steeds een bedreiging vormen voor de infrastructuur, ondanks een aanzienlijke vermindering van de vulkanische activiteit bij de Sundhnúkar-kraters. Lavakoeling en de versterking van verdedigingsbarrières gaan door.

De uitbarsting is nog steeds actief, terwijl de lavastroom westwaarts, richting Svartsengi en de Blue Lagoon, is vertraagd.
Lava stroomt nog steeds onder het oppervlak richting de verdedigingsbarrières, waar het werk om de lava af te koelen en de barrières te versterken doorgaat. Volgens Benedikt Sigurðsson van RÚV vordert het werk om de barrières te versterken op de uitbarstingslocatie opmerkelijk goed.
In totaal zijn ongeveer 40 mensen betrokken bij de versterkingswerkzaamheden. Hij vermeldde ook dat de dikte van de lava die de parkeerplaats bij de Blue Lagoon bedekt, naar schatting 8-10 meter bedraagt. De Blue Lagoon zal naar verwachting volgende week vrijdag, 29 november, weer opengaan.

Úlfar Lúðvíksson, politiechef in Suðurnes, verklaarde dat de toegang tot Grindavík vanmiddag zal worden uitgebreid, en vergelijkbaar zal worden met die welke bestond voor deze uitbarsting.
Toegang tot de stad zal mogelijk zijn via Suðurstrandarvegur en Nesvegur. Grindavíkurvegur blijft gesloten in de buurt van de woonwijk en er zullen afsluitingen worden afgedwongen onder Reykjanesbraut vanwege werkzaamheden die worden uitgevoerd in het Svartsengi-gebied met zware en krachtige machines.
Het verkeer door Grindavík zal echter over de eerder genoemde wegen stromen. Úlfar merkte op dat er niet veel problemen zijn geweest van het publiek, hoewel er altijd af en toe problemen zijn. Gisteren moesten bijvoorbeeld Franse toeristen worden gelokaliseerd, maar ze werden uiteindelijk gevonden, hoewel ze slecht waren uitgerust.


24-11-2024 | 17:49 UITBARSTING Reykjanes

Aan het werk om de warmwaterleiding goed te beschermen

De situatie rondom de warmwaterleiding van Njarðvík, die het hele schiereiland Reykjanes van water voorziet, ziet er beter uit dan gisteren. Er wordt gewerkt aan het verhogen van de beschermende muren en het afkoelen van de lavastroom.

De Civiele Bescherming heeft hard gewerkt om kritieke infrastructuur te beschermen nadat de lava gisteren de bovenkant van de beschermende muur bij Svartsengi bereikte. De afgelopen 48 uur zijn er werkzaamheden gaande geweest om de beschermende muren te verbreden en te verhogen.

Gisteravond werd er bovenop de beschermende muur apparatuur neergezet om de lavastroom te koelen, die sindsdien draait. De manager van het lavakoelproces, Helgi Hjörleifsson, vertelde RÚV dat het goed gaat. De apparatuur spuit ongeveer 26 duizend liter per minuut op de hete lava. Verwacht wordt dat de lavakoelactiviteiten nog dagenlang zullen doorgaan.

Gisteren werd de bewoners van het schiereiland Reykjanes geadviseerd zich voor te bereiden op het verlies van warm water vanwege het risico dat de lava de beschermende muur zou passeren en de warmwaterleiding van Njarðvík zou beschadigen. De leiding is nu bedekt met grind in een poging deze te beschermen voor het geval dat gebeurt.

Jón Haukur Steingrímsson, die toezicht houdt op de operaties, zegt dat de situatie beter is dan gisteravond. De lavastroom is vertraagd nadat de middelste krater, die de meest actieve van de drie was, is vertraagd.

Verminderde activiteit in één krater en minder lavastroom nabij Svartsengi

De activiteit op de uitbarstingsstations in Grindavík was gisteravond redelijk stabiel, maar om 5 uur vanochtend nam de uitbarsting af en tegelijkertijd nam de zichtbare activiteit in de centrale krater, die tot nu toe het meest actief is geweest, af. , volgens een aankondiging van het IJslandse Meteorologische Bureau over de situatie in Grindavík.

Drie kraters zijn nog steeds actief, de zuidelijke was de afgelopen dagen de kleinste, maar de activiteit daarin, evenals in de meest noordelijke krater, lijkt redelijk stabiel. De centrale krater heeft een reeks lava aangevoerd langs Stóra Skógfell en verder langs de dijken bij Svartsengi en Bláa lóðin, dus de afnemende activiteit daarin zou moeten resulteren in minder lavastroom naar de dijken in dat gebied.



23-11-2024 | 17:48 UITBARSTING REYKJANES
Uitbarsting gaat gestaag door, geen belangrijke veranderingen.
Op diverse plaatsen worden de opgeworpen beschermingswallen verstevigd.
22-11-2024 | 07:45 UITBARSTING Reykjanes
Geen nieuwe ontwikkelingen sinds gisteren.

Meer nieuws bij veranderingen in de situatie.
21-11-2024 | 15:45 UITBARSTING Reykjanes

Waterbeschermingsgebied niet in gevaar

Páll Erland, hoofd van nutsbedrijf HS Veitur, stelt dat het waterbeschermingsgebied bij de Blue Lagoon niet als risicovol wordt beschouwd, ondanks de lavastroom. De Njarðvík-pijpleiding, die warm water van Svartsengi naar Fitjar transporteert, staat nu onder lava, maar blijft warm water leveren aan het gebied.
Er is geen onderbreking of verandering in de stroming, ook al ligt de pijpleiding onder de lava. Alle huishoudens in het HS Veitur-servicegebied in Suðurnes ontvangen warm en koud water en elektriciteit, behalve een paar grote verbruikers bij Grindavík. Páll moedigt inwoners aan om zich vertrouwd te maken met de richtlijnen voor het geval er een onderbreking in de dienstverlening optreedt.
"Ja, het is gewoon goed om voorbereid te zijn. De hoop van iedereen die erbij betrokken is, is dat de pijpleiding [blijft] staan, ondanks dat deze bedekt is met lava", zegt Páll.

Lava stroomt over de parkeerplaats van de Blue Lagoon

De lava bedekt snel de parkeerplaats van Blue Lagoon. Op deze buitengewone luchtfoto van Ragnar Visage, fotograaf voor RÚV, ziet u het servicegebouw op de parkeerplaats in vlammen opgaan.
Een servicegebouw op de parkeerplaats van de Blue Lagoon is bedekt met lava en er lijkt behoorlijke snelheid op de lava te zitten, aldus RÚV-cameraman Ragnar Visage, die in de buurt is.
Hij zegt dat er slechts ongeveer twintig minuten zijn verstreken sinds de lava de parkeerplaats bereikte totdat deze ongeveer de helft ervan bedekte, waarna de lava het pad bereikte dat naar de ingang van de parkeerplaats leidt.
Ragnar, die alle uitbarstingen op het schiereiland Reykjanes heeft gefotografeerd, zegt dat hij de lavastroom nog nooit zo snel heeft gezien als nu. Hij zegt ook dat het erop lijkt dat buitenlandse toeristen gemakkelijk toegang hebben tot het gebied, en hij zag bijvoorbeeld iemand naar een lavatrap lopen en tegen een brok lava trappen die begon te stollen.









(Hopelijk) voor de hand liggende gevaren worden door sommigen genegeerd

Ondanks de borden met sluitingen, waarschuwingen van de Civil Defence en het feit dat lava gesmolten, stromende, oververhitte rotsen zijn, zijn een aantal mensen opmerkelijk genoeg tot aan de rand gegaan. Ragnar Visage heeft onlangs deze beelden vastgelegd van mensen die de sluitingen negeerden en dicht bij de lava gingen.



Stroomstoring in Grindavík, maar ik hoop dat Njarðvíkuröð stand houdt

Er is geen elektriciteit in Grindavík omdat de Svartsengi-lijn die de stad met de elektriciteitscentrale in Svartsengi verbindt, kapot is. Lava stroomt over de Njarðvíkur-lijn, maar de directeur van HS Veitna zegt dat deze goed beschermd is.
21-11-2024 | 09:30 UITBARSTING Reykjanes
UPDATE 09:30 (Ned. tijd)

Er wordt niet aangenomen dat Njarðvíkuræð in gevaar is

Vanochtend om vijf uur begon lava over Grindavíkurveg te stromen en en die is uiteraard afgesloten. Vanaf hier nadert de lavarand snel elektriciteitsleidingen en verwarmingsbuizen.

De civiele bescherming staat paraat, maar er wordt niet aangenomen dat de verwarmingsleiding van Njarðvíkuræð in gevaar is.
De uitbarsting is in de loop van de nacht afgenomen en is volledig gedoofd in het zuidelijkste deel van de kloof, volgens informatie van een natuurrampenexpert van het IJslandse Meteorologische Bureau.



=================

UPDATE 05:30 (Ned. tijd)

LIVE BEELDEN (1)
LIVE BEELDEN (2)
LIVE BEELDEN (3)

SAMENVATTING: 05:30

Lava stroomt over Grindavíkurveg

  • Een uitbarsting die om 23.14 uur begon in de Sundhnúks-kraterreeks lijkt gisteravond zijn hoogtepunt te hebben bereikt.
  • De snelheid van de lavastroom is gedurende de nacht iets afgenomen.
  • De hevige trillingen begonnen gisteravond rond 23.30 uur.
  • De scheur is 3 kilometer lang en strekt zich uit van Sýlingarfell ten noorden van Stóra-Skógfell.
  • De uitbarsting is aanzienlijk kleiner dan de uitbarsting in augustus.
  • Het vestigt de aandacht van het Noorse Meteorologisch Agentschap dat de seismische activiteit in de weken vóór een uitbarsting niet is toegenomen, zoals bij recente uitbarstingen.
  • Dit zou erop kunnen wijzen dat het patroon van uitbarstingen aan het veranderen is.
  • De uitbarsting ligt ten noorden van de waterscheiding, zodat lava niet richting Grindavík stroomt.
  • De infrastructuur, buiten Grindavíkurvegar, verkeert niet in direct gevaar op basis van het ritme van de uitbarsting in de eerste uren.
  • De evacuatie van Grindavík en de Blue Lagoon verliep voorspoedig.
=======================

Gisteravond om 23:14 (IJslandse tijd) is er een nieuwe vulkaanuitbarsting begonnen.

Spleet van 3 km lang

De spleet lijkt zich te hebben uitgebreid tot drie kilometer lang en de rand van de lavastroom bevindt zich ongeveer 700 tot 800 meter van Grindavíkurvegur (weg), zei Benedikt Ófeigsson, hoofd van Deformatie bij het IJslandse Meteorologisch Bureau, tijdens de afsluiting van een speciale nieuwsuitzending op televisie over de uitbarsting.
Hij merkte op dat de windrichting vrij gunstig is, aangezien er de komende dagen noordelijke winden worden verwacht. Daarom is het waarschijnlijk dat de gasvervuiling zich naar het zuiden en de zee op zal verplaatsen. Grindavík is al geëvacueerd, dus de gasvervuiling zou geen gevaar voor mensen moeten vormen.

Inwoners van Grindavík zijn nu gewend aan evacuaties

Úlfar Lúðvíksson, politiechef in Suðurnes, zei dat de evacuatie van Grindavík en de Blue Lagoon heel soepel verliep. Hij ontving om drie minuten voor elf een melding van de Civiele Bescherming over de noodzaak van een evacuatie in het gebied. Hij schat dat er 's nachts ongeveer 50 tot 60 huizen bewoond waren. Hij gaf aan dat er geen direct gevaar was en dat de bewoners goed op de hoogte zijn van hoe evacuaties worden uitgevoerd. "Dit is de tiende uitbarsting op het schiereiland sinds 2021 en we weten niet wat de toekomst brengt, maar deze uitbarsting lijkt op een goede locatie te zijn", zei hij.
Úlfar verklaarde dat er geen meldingen zijn geweest van mensen die in de buurt van de uitbarstingslocatie probeerden te komen.

De reactie van de civiele bescherming werd rond 23.00 uur geactiveerd

Runólfur Þórólfsson, waarnemend hoofd van de civiele bescherming, zei dat de eerste reactie om elf uur werd geactiveerd toen de eerste aanwijzingen van een lavastroom werden gedetecteerd.
Dit werd gevolgd door de onmiddellijke evacuatie van Grindavík en de Blue Lagoon, evenals de volledige activering van het coördinatiecentrum. Runólfur zei dat ze de richting van de lavastroom nauwlettend in de gaten houden. Het lijkt erop dat het richting Grindavíkurvegur (weg) gaat, vergelijkbaar met eerdere uitbarstingen. Geowetenschappers van de civiele bescherming en het IJslandse meteorologische bureau werden geactiveerd en via een helikopter van de kustwacht gestuurd om over de uitbarstingslocatie te vliegen. Runólfur zei dat dit het uitvoeren van lavamodellen mogelijk maakt. Drones worden ook gebruikt om beelden van het gebied te maken.

Uitbarsting is "veel kleiner" dan eerder gezien

Benedikt Ófeigsson, hoofd van de afdeling Deformatie bij het IJslandse Meteorologisch Bureau, zegt dat de uitbarsting veel kleiner lijkt te zijn dan die van augustus. "De stroom is ongeveer 1.200 tot 1.300 kubieke meter per seconde.
We kunnen ook zien dat de uitbarsting kleiner is. De pluimen zijn lager en de lava stroomt niet zo snel." "Je kunt bijna zeggen dat het een valse start was," zei Benedikt in een speciaal nieuwsitem op RÚV. Hij merkte op dat de tekenen die voor de vorige uitbarstingen werden gezien, deze keer niet zijn waargenomen. "
Twee weken geleden was er een kleine uitbarsting die zich niet verder ontwikkelde, en hetzelfde gebeurde voor de uitbarsting in augustus." "Dit is in een heel vergelijkbaar gebied. Het begint ten westen van Sýlingarfell en de kloof loopt tussen Sýlingarfell en Stóra Skógfell, strekt zich uit naar het noordoosten en is nu ongeveer tweeënhalve kilometer lang." Qua infrastructuur lijkt het erop dat alleen Grindavíkurvegur (weg) gevaar loopt. De stroming zou de beschermende dijken bij Svartsengi niet moeten bedreigen.










5-11-2024 | 19:00 Situatie Reykjanes

Civiele Bescherming gedeeltelijk geactiveerd na aardbevingszwerm

Er was een serie kleine aardbevingen tussen Stóra-Skógfell en Sýlingarfell op het schiereiland Reykjanes vannacht. Dit is dezelfde locatie die trillingen heeft ervaren vóór elke magma-intrusie tot nu toe.

De reactie van de civiele bescherming werd gedeeltelijk geactiveerd na een zwerm kleine aardbevingen tussen Stóra-Skógfell en Sýlingarfell gisteravond.
De aardbevingen, die plaatsvonden tussen twee en drie uur 's nachts, telden ongeveer 40 en vonden plaats op een diepte van ongeveer vier kilometer, waarvan de grootste 1,2 was. De activiteit was precies in het gebied waar altijd seismische activiteit is gedetecteerd vóór het begin van alle magma-intrusies, zegt Benedikt Ófeigsson, de [land]deformatiemonitoringmanager bij het IJslandse Meteorologisch Instituut.
"Dit leek er in eerste instantie op dat er een magma-intrusie zou kunnen beginnen. In dit geval was het een zeer kleine activiteit en nam binnen ongeveer een half uur af, zonder dat er meer gebeurde."
Er werden geen ongebruikelijke metingen gedetecteerd in boorgaten, glasvezelkabels of GPS-instrumenten. "Het lijkt aannemelijk om te interpreteren dat magma probeerde door de aardkorst te dringen in dit gebied, zoals het eerder heeft gedaan, maar het was niet in staat om dat te doen." Deze gebeurtenis lijkt sterk op een gebeurtenis die een maand vóór de laatste vulkaanuitbarsting plaatsvond.

We starten eerste reactie wanneer dit begint, door de burgerbescherming te bellen om hen te informeren dat er iets zou kunnen beginnen wat mogelijk een magma-intrusie zou kunnen zijn. Vervolgens treffen ze hun voorbereidingen, mogelijk zelfs overwegen ze evacuatie. Toen nam het af, dus werd er geen besluit genomen om te escaleren. Het was bijna het punt van een volledige noodrespons.

Benedikt verwacht niet dat de gebeurtenissen van gisteravond de huidige beoordeling van de IJslandse Meteorologische Dienst van de situatie op het schiereiland Reykjanes zullen veranderen. "We moeten er nog even over praten, maar ik verwacht niet dat dit de zaken voorlopig significant zal veranderen; het was klein." Hjördís Guðmundsdóttir, communicatiedirecteur bij Civil Defence, zegt dat dit een herinnering is dat het onmogelijk is om precies te voorspellen wanneer de volgende uitbarsting zal plaatsvinden.
"Dit is wat bekend staat als een gele waarschuwing bij de IJslandse Meteorologische Dienst. Wanneer deze wordt afgegeven, bellen ze ons om ons te informeren en evalueren we het samen. In ons proces informeren we de politiechef, die in dit geval de situatie met ons beoordeelt.
26-10-2024 | 05:41 Situatie Reykjanes

Volgende uitbarsting zou 30% groter kunnen zijn

De volgende vulkaanuitbarsting bij Sundhnúkar zou ongeveer dertig procent groter kunnen zijn dan de laatste uitbarsting, die tot nu toe de grootste in de serie was. Dit zegt een specialist van het IJslandse Meteorologisch Bureau.

Het land blijft stijgen en magma verzamelt zich onder Svartsengi, en op basis van eerdere gebeurtenissen bij Sundhnúkar zal dat waarschijnlijk resulteren in een magmastroom en mogelijk een uitbarsting.
De volgende uitbarsting zou ongeveer dertig procent groter kunnen zijn dan de vorige, die tot nu toe de grootste in de reeks was.
Dit is volgens een specialist van het IJslandse Meteorologische Bureau. Er is echter niet veel kans dat het de Reykjanesbraut-weg bedreigt.
Sinds het land vorig jaar begon te stijgen, zijn er zes uitbarstingen geweest. De laatste uitbarsting was de grootste tot nu toe, met meer dan 60 miljoen kubieke meter materiaal dat een gebied van bijna zestien vierkante kilometer bedekte, waarbij de spleet zich uitstrekte over meer dan zeven kilometer.
Benedikt Ófeigsson, hoofd van deformatiemetingen bij het IJslandse Meteorologische Bureau [Veðurstofan], zegt dat als de trend zich voortzet zoals voorheen, het waarschijnlijk is dat de volgende uitbarsting nog groter zal zijn.
Het is echter moeilijk om met zekerheid te voorspellen, omdat er veel variabelen zijn die bepalen hoe groot het zal zijn. De trend is dat de tijd tussen uitbarstingen toeneemt, omdat de hoeveelheid magma die nodig is om een magmastroom of uitbarsting te veroorzaken, lijkt te groeien.

"Het is erg riskant om voorspellingen te doen, maar als het zich gedraagt zoals het zich de laatste tijd heeft gedragen, dan kunnen we een uitbarsting verwachten die 30% groter in volume is dan de vorige, en misschien wel 80 miljoen kubieke meter bereikt," zegt Benedikt.
De hoeveelheid magma die uitbarst, geeft niet per se de [uiteindelijke] omvang van het lavaveld aan. "Nee, helemaal niet. Het hangt er erg van af waar het tevoorschijn komt. Als het zich over een groot gebied bevindt of op een kleine hoogte omhoog komt, kan het ver stromen; als het zich in een depressie bevindt, is het meer ingeperkt," zegt Benedikt.
Het grootste gevaar is waarschijnlijk als de uitbarsting met meer kracht begint. In dat geval kan de waarschuwingsperiode voor de uitbarsting erg kort zijn, of slechts 30 minuten.
De scheur in de laatste uitbarsting strekte zich veel verder naar het noorden uit dan bij eerdere uitbarstingen. De volgende uitbarsting zou nog noordelijker kunnen plaatsvinden, maar volgens Benedikt is de kans klein dat de uitbarsting de Reykjanesbraut-weg in gevaar brengt.

Het zou zich zeker ver kunnen uitstrekken, maar de Reykjanesbraut ligt wat verder weg en er zit eigenlijk een vallei tussenin. Er zou een vrij grote uitbarsting nodig zijn om de vallei te vullen en [aan de andere kant] te blijven stromen. Het is dus onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk.

Hij voegt toe dat naarmate de periode tussen uitbarstingen langer lijkt te worden, het enige tijd kan duren vanaf het moment dat de onderste onzekerheidsdrempel voor het volume magma wordt bereikt, tot het moment dat het magma doorbreekt. "We moeten er gewoon vanuit gaan dat het zelfs meerdere weken kan duren nadat we waarschuwingen zijn gaan uitvaardigen dat we een drempel bereiken, voordat het begint met uitbarsten, en die tijd lijkt met elke gebeurtenis toe te nemen."
19-10-2024 | 04:39 Opening Grindavík

Grindavík gaat weer open - maar ga op eigen risico

Mensen zullen op eigen risico in Grindavík zijn nadat de stad na het weekend weer opengaat voor het publiek. Er wordt benadrukt dat Grindavík geen plek is voor kinderen.

Grindavík is vanaf maandag 21 oktober voor iedereen open. Dit werd aangekondigd tijdens een vergadering van het noodbeheercomité. Hulpverleners en het incidentbeheerteam blijven zoals voorheen werken en het verkeer in en uit de stad wordt elektronisch gemonitord voor veiligheidsdoeleinden in geval van evacuatie. De heropening van de stad is gebaseerd op een risicobeoordeling die regelmatig wordt bijgewerkt. De aankondiging vermeldt dat er mitigerende maatregelen zijn genomen om de veiligheid in Grindavík te vergroten, waaronder kartering, geologische onderzoeken, geofysische metingen en visuele inspecties. Spleten zijn gevuld of afgezet met hekken en er zijn belastingstesten uitgevoerd.

De laatste voorbereidingen worden getroffen om duidelijke bewegwijzering te plaatsen en bepaalde gevaarlijke gebieden in de stad zullen specifiek worden gemarkeerd. Ondanks deze maatregelen is er nog steeds een risico op grondverzakking in spleten, vooral in en rond Grindavík op open gebieden die niet specifiek zijn geïnspecteerd. De politiechef in Suðurnes benadrukt dat personen die gevaarlijke gebieden betreden, dit op eigen risico doen en dat Grindavík geen geschikte plek is voor kinderen. "Iedereen moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn eigen daden of nalatigheden. De politiechef heeft ook benadrukt dat Grindavík geen plek is voor kinderen. Het Grindavík-comité is het eens met dit standpunt", aldus de aankondiging.

Toegang tot Grindavík is vanaf 06:00 uur op 21 oktober 2024 onbeperkt en de regeling blijft van kracht totdat er weer een gevarenniveau wordt afgekondigd. Hulpverleners en het incidentmanagementteam blijven zoals voorheen werken en het verkeer in en uit de stad wordt elektronisch gemonitord voor veiligheidsdoeleinden in geval van evacuatie.

De heropening van de stad op deze manier is onder andere gebaseerd op een risicobeoordeling die regelmatig wordt voorbereid en bijgewerkt, en op gevarenbeoordelingen van het IJslandse Meteorologische Bureau. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat:
  • De seismische activiteit in en rond Grindavík is nog niet afgelopen en in alle situaties is uiterste voorzichtigheid geboden.
  • Er zal streng toezicht blijven plaatsvinden op mogelijke natuurrampen, zodat er adequaat kan worden gereageerd op situaties die zich voordoen.
  • De omstandigheden kunnen snel veranderen en het kan nodig zijn om de stad en de omgeving op korte termijn te evacueren en weer af te sluiten.
    Indien de nationale commissaris van de IJslandse politie een gevaarniveau of noodsituatie vaststelt, wordt de toegangscontrole tot de stad dienovereenkomstig aangepast.
  • Indien noodzakelijk om veiligheidsredenen kunnen evacuaties en afsluitingen opnieuw worden ingesteld.
  • Indien nodig kunnen bepaalde gebieden binnen de stadsgrenzen voor het verkeer worden afgesloten.
7-10-2024 | 06:00 Aardbevingen Bardarbunga
Kort voor zes uur werd gisteren een aardbeving met een kracht van 4,5 geregistreerd in Bárðarbunga. Er volgden verschillende naschokken, waarvan de grootste een kracht van 2,7 had.

Er zijn nog steeds geen tekenen van vulkanische activiteit, ondanks het hoge activiteitsniveau op de locatie.
Eergisteren werden op dezelfde locatie aardbevingen met een kracht van 3,7 en 3,9 geregistreerd, en op 3 september één met een kracht van 5,0.

29-9-2024 | 19:56 Gletsjervloed Skálm

De gletsjervloed in Skálm is in volle gang

De gletsjervloed die gisteren in de rivier de Skálm in Zuid-IJsland begon, is in volle gang. De elektrische geleidbaarheid en het waterpeil in de rivier zijn sinds gisteren afgenomen. Er bestaat een risico op gasvervuiling bij Mýrdalsjökull en reizigers wordt gevraagd voorzichtig te zijn.



De vloed die begon in de rivier de Skálm, die in het zuiden onder Mýrdalsjökull stroomt, is in volle gang. Volgens informatie van het IJslandse Meteorologische Bureau zijn de elektrische geleidbaarheid en het waterpeil in de rivier sinds gisteravond afgenomen.

De run was aanzienlijk minder dan die van eind juli, en het Noorse Meteorologisch Agentschap denkt dat deze waarschijnlijk later vandaag zal eindigen.

Een veel grotere run vond eerder deze zomer plaats toen de rivier de wegen overstroomde.
"De gebeurtenis was zojuist vrij klein, er is een soort geothermische lekkage in het systeem en een lichte stijging van het waterpeil", zegt natuurgevarendeskundige Minney Sigurðardóttir.

“Als we dit vergelijken met de gletsjerrun van 27 juli, stond het waterpeil nu tussen de 20 en 25 centimeter, maar toen stond het water denk ik op tot honderddertig centimeter, omdat de rivier toen helemaal overgestoken was. een kilometer lang de weg af”, zegt ze.

gletsjervloed begon in Skálm

Volgens het Noorse Meteorologisch Agentschap is het niet ongebruikelijk dat rivieren zoals de Skálm na grote gebeurtenissen overtollig water laten ontsnappen, zoals deze zomer gebeurde.

Er bestaat een mogelijkheid van gasvervuiling nabij de bron van de rivier, dus reizigers in het gebied worden gevraagd voorzichtig te zijn.
28-9-2024 | 04:51 Situatie Reykjanes

Het kan moeilijk worden om de volgende uitbarstingen te voorspellen

De chemische samenstelling van het magma in de eerste vier uitbarstingen in de Sundhnúkagígar-kraterrij op het schiereiland Reykjanes suggereert dat het magma afkomstig is uit verschillende magmakamers of -openingen die zich dicht bij elkaar bevinden op een diepte van ongeveer vijf kilometer.

Dit blijkt uit een onderzoek onder leiding van wetenschappers van het Earth Sciences Institute van de Universiteit van IJsland in samenwerking met het IJslandse Meteorologische Bureau, waarvan de resultaten twee dagen geleden werden gerapporteerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De Universiteit van IJsland meldt dit in een persbericht.

Het bovenstaande resultaat geeft aan dat het moeilijk kan zijn om de volgende uitbarstingen en hun gedrag te voorspellen, maar het onderzoek is gebaseerd op gegevens van de eerste vier uitbarstingen, in december vorig jaar en januari, februari en maart dit jaar.

Verzamel een aantal lavamonsters

Het doel van het onderzoek was om een ​​beter begrip te krijgen van de magma-accumulatie voor elke uitbarsting door de chemische samenstelling van het magma dat ontstond te onderzoeken. Als het bij elke uitbarsting zou veranderen, zou dat een indicatie zijn dat het magma uit meer dan één magmakamer kwam.

De methodologie van het onderzoek omvatte onder andere dat de onderzoekers tijdens de vier uitbarstingen op veel plaatsen in de uitbarstingsgebieden een aantal lavamonsters verzamelden en de verschillende chemische samenstelling van het magma onderzochten. Ze namen in totaal 161 monsters, wat een veel gedetailleerdere verzameling is dan in eerdere onderzoeken. De analyse van de monsters werd uitgevoerd bij het Instituut voor Geowetenschappen van de UI en het Laboratoire Magmas et Volcans bij de Franse Nationale Wetenschapsstichting (CNRS) in Clermont-Ferrand.

Het resultaat was dat de chemische samenstelling van het magma zeer variabel is, wat suggereert dat het afkomstig is uit verschillende magmakamers op een diepte van ongeveer vijf kilometer onder de reeks kraters. Bovendien bleek de chemische samenstelling ook te variëren van uitbarsting tot uitbarsting, wat duidt op veranderingen in de magmakamers naarmate de vulkanische activiteit op het schiereiland Reykjanes vordert.

Het gedrag van de uitbarstingen kan veranderen

"Aangezien er mogelijk meer dan één magmakamer onder Svartsengi is, kan het moeilijk zijn om te voorspellen wanneer de volgende uitbarstingen zullen plaatsvinden. Dan kan het gedrag van de vulkaanuitbarstingen ook veranderen, bijvoorbeeld hoeveel magma er bij elke uitbarsting omhoog komt en hoe lang het duurt, afhankelijk van uit welke kamer het magma komt," zegt Simon William Matthews, een expert in geochemie aan het Institute of Earth Sciences van de universiteit en de hoofdauteur van het artikel in Science, in het persbericht.

Hij wijst er ook op dat het waarschijnlijk gebruikelijk is dat magma zich ophoopt in meer dan één magmakamer die dicht bij elkaar liggen in vulkanen, maar dit is de eerste keer dat dit is bevestigd, dankzij de gedetailleerde analyse van het magma uit de Sundhnúkagígar-kraterrij door het wetenschappelijke team.

De studie benadrukt ook dat de analyse van de chemische samenstelling van magma nauwkeurigere informatie oplevert die helpt bij de interpretatie van geofysische gegevens en zal leiden tot een beter begrip van het gedrag van vulkanen.

FOTO MBL
20-9-2024 | 18:20 Situatie Grindavík

De accumulatie van magma gaat door onder Svartsengi

Er zijn twee weken verstreken sinds het einde van de laatste uitbarsting van de Sundhnúks-kraterreeks. Uit gegevens van GPS-monitors blijkt dat de landstijging in Svartsengi gestaag doorgaat. Modelberekeningen op basis van die gegevens schatten dat de accumulatie van magma onder Svartsengi eveneens in een vergelijkbaar tempo zal doorgaan.
Metingen van de landmassa en schattingen van de snelheid van magma-accumulatie zijn vergelijkbaar met wat werd waargenomen tussen de laatste magmastromen en uitbarstingen in de Sundhnúks-kraterreeks. Dit staat in een nieuwe samenvatting van het IJslandse Meteorologische Bureau.

Terwijl de accumulatie van magma onder Svartsengi voortduurt en de hoeveelheid magma een niveau bereikt dat vergelijkbaar is met dat van de laatste gebeurtenissen, kan een nieuwe magmastroom en zelfs een uitbarsting worden verwacht in de Sundhnúks-kraterreeks.
Het is echter nog te vroeg om te zeggen wanneer de volgende magmastroom of uitbarsting kan worden verwacht. Als je naar de laatste twee gebeurtenissen kijkt, is het onwaarschijnlijk dat deze de komende weken nieuws zullen halen.
19-9-2024 | 19:03 IJSBEER WESTFJORDEN
Gisteren is een ijsbeer gespot bij Höfðaströnd in de Westfjorden. (Dat is het gedeelte, bekend van Hornstrandir, een afgelegen en uitdagend wandelgebied)

Vandaag is de ijsbeer doodgeschoten. Het is onmogelijk om de ijsbeer terug te brengen naar Groenland. Al lang is de policy, dat ijsberen die aan land komen, worden afgemaakt. Het in leven houden is te gevaarlijk voor de bewoners.




12-9-2024 | 17:00 Situatie Reykjanes

Een veilige toekomst voor Suðurnes: nieuwe boringen zorgen voor toegang tot warm water

Er is een geothermische bron gevonden op het schiereiland Reykjanes die warmte kan leveren aan Suðurnes in het geval van een systeemstoring bij Svartsengi als gevolg van een vulkaanuitbarsting. De minister van Energie stelt dat de zoekresultaten alle verwachtingen hebben overtroffen.

Árni Magnússon, directeur van Icelandic Energy Research (Íslenskir orkurannsóknir, ÍSOR), meldt dat de dreiging dat Suðurnes zonder warm water komt te zitten in het geval van een Svartsengi-storing veroorzaakt door seismische schokken op het schiereiland Reykjanes, is verminderd. Tijdens geothermische exploratie werd een put ontdekt die aan de behoeften van de hele regio kon voldoen.

Zoektocht naar alternatieve warmwaterbronnen gestart

Autoriteiten, in overleg met Civil Defense, gaven ÍSOR opdracht om onderzoek te doen. Er werden drie diepe putten geboord, waarvan de locaties werden gekozen op basis van geologische gegevens, rekening houdend met natuurlijke gevaren en de nabijheid van infrastructuur.

Alle drie de putten bleken nuttig en één leverde zeer positieve resultaten op. Árni Magnússon, directeur van ÍSOR, is blij met de bevindingen.

We gingen naar Miðnesheiði en de resultaten waren niet alleen gunstig voor ons, maar ook gebaseerd op solide wetenschappelijke fundamenten. We ontvingen zeer veelbelovende resultaten van de put, die voldoende water en warmte heeft om adequate omstandigheden te bieden voor het Suðurnes-gebied in een crisis, waardoor mensen tijd hebben om te reageren. Kortom, de dreiging dat Suðurnes zonder warm water komt te zitten, is afgewend, zelfs als Svartsengi stopt met werken.
ACTUELE NIEUWS-SITES OVERIGE NIEUWS-SITES INFO-SITES


  Veilig reizen? Safetravel.is
  Zelf naar IJsland? ijslandspecialist.nl / creatingstories.nl
  Of naar Canada? Canadareizen.eu
  Links
  Contact