VAKANTIEBLOG 15 - 27 JUNI 2024


19 jun 2024   Het verhaal
Inmiddels is het morgen, weliswaar 05:00, maar dat telt ook.
Een redelijke nacht, eindelijk, daar waren we beiden hard aan toe.

Gisteren

Na de sneeuwgors voert de route naar de omgeving van Myvatn, waar we beiden meerdere keren geweest zijn.
Maar toch gaan we nog even kijken naar de explosiekrater Viti en Grótagjá, het thermische meertje in de rotsen. Omdat ik de afdaling niet meer aandurf, houd ik me bezig met de diepe kloof die als het ware boven het warme (44C) water ligt.
Hier ontmoet ik Brigitte en Marcel, ook 2 IJslandfanaten, die al meerdere keren het land bezocht hebben.
Zij waren afgelopen zaterdag met een vliegtuigje over de uitbarstingslocatie bij Grindavík gevlogen, en ik moet zeggen dat ik toch weer een beetje jaloers was.
En natuurlijk zijn er weer Duitse vandalen, die het warme water gebruiken om hun was te doen......... Respect voor de natuur? Is hier dus ver te zoeken..

We rijden na een heerlijke Fish & Chips door naar Akureyri, maar doen dat uiteraard via de Godafoss die we nooit links kunnen laten liggen. Het is hier verrassend rustig, dus we maken toch weer de nodige foto's en film.

Daarna voert de rit naar onze eindbestemming via een grote Netto, waar we een paar boodschappen doen om de komende dagen door te kunnen komen.
Brunalaug is de laatste stop. Hier zijn we ook vorig jaar geweest, en we zitten even enthousiast met de eigenares te babbelen.
Daarna duiken we eindelijk de hotpot in, om onze moede lichamen te voorzien van nieuwe energie.

Vandaag

Voor vandaag wordt een regendag voorspeld, dus we hebben geen plannen gemaakt, een mooi moment voor een 'rust'dag, alshoewel onze 'rust'dagen vaak uitmonden in meer dan rustige tijdsbesteding.
In ieder geval gaan we straks ontbijten bij onze favoriete bakker.......

En rustdag vandaag, tenminste dat zeiden we. en als we om 15:30 bij het huisje terug zijn, hebben ons best wel ingehouden.

We beginnen met het genoemde ontbijtje om 09:30, wat ons (hoe kan het ook anders) meer dan uitstekend smaakt.
Een rondje Akureyri leert ons, dat ook hier hele woonwijken uit de grond gestampt kunnen worden in volledig fantasieloos wit en grijs.

We willen vandaag, gezien de regen, op ons gemak naar het zuiden rijden (821) om bij de laatste brugoversteek via de andere oever terug te rijden.
We stoppen bij de Kerstuitspanning, die het hele jaar open is. Het aantal bezoekers verrast ons enigszins.
LEUK!! leuke sfeer, kerstmuziek, en wanden en tafels vol met kerst-prullaria, maar nogmaals.. leuk om een keer te zien.

Als we daarna doorrijden komen we bij een rivier die we een stukje stroomopwaarts kunnen volgen, om verrast te worden door een prachtige kloof, waarin de rivier woest doorheen stroomt. Nog verder stroomopwaarts is een stuw aangelegd, terwijl beneden de elektriciteitscentrale staat.

Verder gaat de reis, en als we uiteindelijk via de andere zijde terug naar het noorden rijden, worden we verrast door de vele vogels die we zien, zoals daar zijn: de Kwikstaart, de Scholekster, de Snip, de Grutto, de Tureluur, het Graspiepertje, de Raaf......
Nooit gedacht, dat ik in zo'n korte tijd zoveel verschillende vogelsoorten zou zien.
Nu nog de juiste naam bij de juiste foto's, maar er moet wat te raden overblijven.... Toch...?

Gelukkig zijn de wegen vrijwel verlaten, zodat we overal kunnen stoppen zonder problemen.

Zoals gezegd, zijn we rond 15:30 terug, en de rest van de middag gaat op aan het uitzoeken van de foto's, het maken van de blog, wat zoute versnaperingen, een borreltje en een hotpotje..... en dan een heerlijke hamburger....

De dag is weer rond, en had voor ons allebei een gouden randje!!! En de regen? Ach.. welke regen...... De onderwerpen waren te mooi om ons daardoor te laten remmen.

Het toetje voor vanavond werd daarnet langs gebracht: Rabarbertaart warm uit de oven, gebakken door Anna.



  Veilig reizen? Safetravel.is
  Zelf naar IJsland? ijslandspecialist.nl / creatingstories.nl
  Of naar Canada? Canadareizen.eu
  Links
  Contact